I møte med transpersoner

I møte med transpersoner

Vær med å bidra til en bedre hverdag for transpersoner


Å lære hvordan å være en «alliert» med transpersoner i livet ditt eller for transpersoner generelt har mye å si. Det handler om å gjøre samfunnet mer åpent og trygt for alle. Vi ønsker her å presentere noen verktøy som kan hjelpe deg på veien.


Først av alt er det viktig å inneha kunnskap om hva det vil si å være transperson, det kan du lese mer om her. Det er også viktig å huske at alle transpersoner ikke er like, og det kan være veldig forskjellig hvordan man bør takle en situasjon. Det viktigste er at man prøver sitt beste og viser respekt. For selv om du kanskje ikke forstår hva det innebærer å være transperson eller andre kjønnsidentiteter, skal man møte alle typer mennesker med respekt.


En vanlig oppfatning mange har, er at man kan se om en person er trans bare ved å se på dem. Dette er i mange tilfeller ikke sant. Det er ikke noe fasit på hvordan en transperson ser ut, hvordan de kler seg, hvilken frisyre de har, osv. Transspekteret er stort, og hva man velger å gjøre når man bekrefter sitt eget kjønn varierer i stor grad. Noen bruker kun hormoner, andre velger å operere for å se mest ut som det kjønnet de føler seg som, mens andre velger å ikke endre på noen ting. Noen endrer navnet sitt, andre ikke, så husk å respektere at en transpersons identitet ikke er basert på hvordan de ser ut eller hva de har gjort i prosessen.


Hva en transperson betegner seg som, er opp til dem selv å velge. Så hvis det ikke blir presentert tidlig i samtalen, kan det være en idé å spørre høflig. Transpersoner opplever også ofte at folk stiller dem spørsmål som ikke nødvendigvis er noe en ville spurt hvem som helst. Et godt spørsmål å huske på kan være: «trenger jeg denne informasjonen for å behandle de med respekt?». Det har ingenting å si hva de har mellom beina, seksuell orientering eller andre private ting, med mindre dem selv har lyst til å dele det, eller selv tar det opp. Det kan også hjelpe å tenke om dette er et spørsmål du selv hadde vært komfortabel med å få.


Husk at vi er alle mennesker, uavhengig av kjønnsidentitet. Vær med å bidra til mindre stereotypier og mer åpenhet! Husk at disse tipsene er bare generelle, og vil ikke gjelde alle. Alt bunner i respekt for andre mennesker og å være åpen for annerledeshet.


Hentet fra:  

https://transequality.org/sites/default/files/docs/resources/Ally-Guide-July-2016_0.pdf

https://www.glaad.org/transgender/allies?response_type=embed

 

© Copyright. All Rights Reserved.

Kontakt oss

 

Email: studentbedrift@transikon.no

Facebook: Transikon SB

 

Organisasjonsnummer: 922 070 873

Samarbeidspartnere

 

Ungt Entreprenørskap

Universitetet i Sørøst-Norge, Porsgrunn