Generell informasjon

Generell informasjon

Hvordan komme ut?

Når man begynner å føle seg sikker på at man er transperson, kan mange føle et behov for å komme ut. Å komme ut betyr at man begynner å fortelle andre om sin transstatus. Mange finner det enklere å starte med å komme ut til nærmeste familie og venner. Dette kan virke veldig skummelt, men det er viktig å huske at du er ikke alene. Det er mange mennesker som sitter med de samme følelsene om at kjønnet de fikk tildelt ved fødsel ikke stemmer overens med kjønnet de føler seg som. Det er ikke noe fasit på hvordan man kommer ut eller hvilke reaksjon du får. Mange personer i dag har manglende kunnskap om kjønnsmangfoldet, så det kan hende at du må lære dem litt om det. Det kan også hende du ikke får den reaksjonen du ønsker, men det er ingen grunn til panikk. Mange vil nok trenge tid til å vende seg til tanken, men det betyr ikke det samme som at de ikke godtar deg.


Å komme ut kan være alt fra skummelt og vanskelig til spennende og frigjørende. Når du kommer ut som transperson kan det også hende at du ønsker at folk rundt deg skal bruke et annet pronomen når de henvender seg til deg. Dette kan ta litt tid for andre rundt deg å vende seg til, så tålmodighet kan være et viktig stikkord her. Husk at det er bare du som kan bestemme hva som passer for deg, når du ønsker å komme ut, til hvem og hvordan. Det er flere måter å gjøre det på, du kan velge om du ønsker å sette deg ned med dem og si at du har noe viktig å fortelle, mens andre finner det enklere å sende en melding eller skrive et brev.


Det viktigste er at du føler at du er trygg på å komme ut og at du gjør det på din måte, samtidig som at du deler det du ønsker å dele. Reaksjonene vil variere, noen kan overaske deg positivt og noen kan ha hatt en anelse om dette hele veien, mens andre kan trenge tid til å akseptere dette. Husk at dette mest sannsynlig også vil være en prosess for de rundt deg, og at hensyn må vises begge veier. 


Her kan du lese mer om det å komme ut i en guide for transpersoner: https://www.lgbtyouth.org.uk/media/1054/coming-out-guide-for-t-people.pdf. Linken er dessverre bare på engelsk.Hentet fra:

https://www.ung.no/oss/kjonnsid/174349.html

https://www.mermaidsuk.org.uk/assets/media/17-15-02-A-Guide-For-Young-People.pdf

https://www.plannedparenthood.org/learn/sexual-orientation-gender/trans-and-gender-nonconforming-identities/coming-out-trans

https://foreningenfri.no/informasjon/a-komme-ut-av-skapet/a-komme-ut-som-trans/

Å velge navn

Når man begynner å leve som det kjønnet man føler seg som, er det mange som også ønsker å bytte et navn som passer bedre til kjønnet de identifiserer seg med. Dette kan føles vanskelig og for mange er dette et viktig valg. Det viktigste å huske på er at det er DU som skal være komfortabel med navnet, og at du kan begynne å bruke et nytt navn når det føles rett for deg. Det vil si at hvis folk spør deg hva du heter, så kan du gi det navnet du ønsker å ha og ikke det som står på papiret.


Et tips kan også være å begynne med nær familie eller en venn, og få de til å bruke det nye navnet for å se om du liker det. Det er mange steder du kan hente inspirasjon fra, kanskje foreldrene dine hadde et forslag til navn hvis du ble født som kjønnet du føler deg som, eller kanskje det finnes en forkortelse av navnet ditt som vil passe bedre nå? Hvis du finner det veldig vanskelig kan det også være en ide å oppsøke nettsider med forslag til babynavn, og se om det er noe som treffer deg. Hvis du ikke identifiserer deg med noen kjønn, er det også mange kjønnsnøytrale navn å velge mellom.


Ta deg god tid i denne prosessen og prøv gjerne å skrive det ned på papir, si det ut høyt og test ut om navnet føles rett. Frem til du juridisk bytter navn, kan du også prøve ut forskjellige for å se om noen føles bedre ut enn andre.


Hentet fra: 

https://www.wikihow.com/Choose-a-New-Name-(Transgender)

https://www.mermaidsuk.org.uk/assets/media/17-15-02-A-Guide-For-Young-People.pdf?fbclid=IwAR0HZRI8Ga8vEJX3RJj2gI34LwffJn7BwrMWddtzjDej1fjXiUlimnfOHMA 

Henvisning og vurdering

Ved mistanke om transseksualisme skal fastlegen henvise deg til din lokale Distriktspsykiatriske poliklinikk (DPS). DPS skal da gjennomføre en psykiatrisk utredning og henvise deg videre til Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme (NBTS) ved Oslo universitetssykehus. NTBS har landsfunksjon for utredning og behandling av personer med transseksualisme og tar imot pasienter fra hele landet.

Alle som henvises til NBTS skal ha en behandlingskontakt på DPS lokalt som kan samarbeide med NBTS under utredningen.

Målet for behandling av transseksualisme er at du opplever samsvar mellom kropp og indre identitet med økt livskvalitet og funksjonsnivå.  Du blir vurdert individuelt og ut i fra dine personlige forutsetninger og livshistorie.
Utredning

Du kommer til utredningssamtaler på NTBS og kan treffe flere behandlere i utredningsteamet. I dialog med deg skal det diskuteres "diagnose" og behandlingspotensiale. Samtidig skal din lokale behandler på DPS tilbys veiledning vedrørende dine utfordringer knyttet til kjønnsidentitet ved behov.


Du blir anbefalt til endokrinologisk vurdering (hormonbehandling) dersom du oppfyller kriteriene for diagnosen, og du viser stabil psykisk, fysisk og sosial helse.
Behandling

Dersom du er fysisk frisk vil du tilbys hormonell behandling, enten med antiandrogener og østrogen, eller testosteron. Spesialist i hormoner og hormonbehandling (endokrinolog) går grundig gjennom forventede effekter av behandlingen sammen med deg. Både gunstige og ugunstige effekter av fysiske, psykisk og seksuell karakter skal beskrives.


Det er viktig å ha realistiske forventninger både i forhold til tiden det tar å oppnå forandringer og hvordan sluttresultatet blir. Det er store individuelle forskjeller med hensyn til dette.
Etter oppstart med hormonell behandling skal du bli jevnlig fulgt opp.Les mer om kirurgisk behandlingsfase på sidene mann til kvinne og kvinne til mann

Les mer om hvem du kan kontakte her
Hentet fra:

https://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/transseksualisme-voksne#sjekkliste-for-henvisning---fastlege-eller-annen-helsetjeneste-henviser-til-utredning 

© Copyright. All Rights Reserved.

Kontakt oss

 

Email: studentbedrift@transikon.no

Facebook: Transikon SB

 

Organisasjonsnummer: 922 070 873

Samarbeidspartnere

 

Ungt Entreprenørskap

Universitetet i Sørøst-Norge, Porsgrunn